5 причини, защо картините ни правят по-щастливи

Факт е, че присъствието на каквато и да е форма на изкуство в живота на хората спомага за намаляването на кортизола - хормона на стреса. Музиката, киното, танците и всички останали изкуства могат да Ви накарат да се чувствате не само по-добре, но и по-живи, по-вдъхновени, с по-позитивен мироглед... Независимо дали обичате да колекционирате картини или пък да ги рисувате и в двата случая те Ви правят по-щастливи, но защо?

Ето и нашите 5 причини, с които ще успеем, да отговорим на този въпрос...

1. Изкуството е любов

В 21 век доста често хората се нуждаят от малко повече чиста и истинска любов, особено от тази към самите себе си. Според проучване на Лондонският университет, докато човек се наслаждава на произведение на изкуството, което смята за интересно и красиво, например картините с маслени бои, в мозъка му се отделя голямо количество допамин - хормонът, който се свързва с чувството наречено любов. Ето защо, дори и да сме сами в дадена стая, ако в интериора ѝ са включени невероятни арт картини обикновено много по-рядко ни обзема чувството за самота или тъга.

Абстрактна картина със сърце, маслени бои


2. Извор на креативност

Креативността не е вродено качество и привилегия, която имат само някои късметлии. Тя всъщност може да се развие у всеки човек, и да се превърне в изход от лабиринта на еднообразното ежедневие. Това е така, защото тя ни помага да изразяваме емоциите си, да споделим идеите си, да покажем света през нашите очи и да се почувстваме по-щастливи.
В някои дни обаче се чувстваме претоварени, стресирани или тревожни и сякаш креативността ни е изчезнала. Намирайки се в такъв момент се опитайте да се абстрахирате от ситуацията и отделете малко време за посещение на физическа или онлайн галерия. Разгледайте внимателно изложените картини за стена, като вземете предвид цветовете, перспективата, обстановката, обекта и всичко останало, което забележите, и наистина помислете за тях. Наблюдавайки дори и за няколко минути разчупените абстрактни картини или пък цветните пролетни картини например ще се почувствате по-щастливи, и докато изучавате новото и непознатото ще намалите нивата на стрес.

Картина за подарък - Пролетна картина с птички - врабчета на цъфнало дърво

3. Упражнение за мозъка

Когато гледаме произведения на изкуството, мозъкът започва своето търсене на познати модели, форми, цветове и други елементи. Започваме да се питаме какво е искал да изобрази художника, и каква е неговата мотивация да нарисува дадена картина. Това ни кара да се почувстваме по-свързани с творбата. Например, докато наблюдаваме пленяващите зимни картини, мозъкът ни веднага започва да се рови в миналото за случки и ситуации, с които прави паралел. Връща ни в детските спомени, когато с нетърпение сме очаквали задължителните подаръци за Коледа. И така изкуството се оказва страхотно упражнение за мозъка, защото ни кара да правим асоциации, предизвиква ни да мислим за различни моменти, случки, чувства и преживявания. Наблюдавайки или създавайки рисувани картини ние тренираме и невербалната част от мозъка. Откъсваме се от настоящия момент и се пренасяме във вселена, в която говорят цветовете и формите.

Зимен пейзаж | Картина с маслени бои | Пейзажи картини

4. Пътешествие назад във времето


За щастие  рисуваните картини за стена имат способността да ни свързват с много по-далечни събития, отколкото с тези, с които сме се сблъскали в детството. Изкуството е част от културата на човечеството от както съществува и самото то. 

Поглеждайки известни архитектурни пейзажи от различни епохи, сякаш успяваме да пропътуваме до времето и градчето или селцето, които художниците са  изобразили. Това ни кара да се чувстваме по-близки до времена, в които не сме живяли, но бихме искали. Да усетим и да си представим атмосферата на мястото от творбата. Картините позволяват на въображението ни да запълни празнините за едни отминали, но изключително привлекателни и интересни за ума ни времена. Сърцето ни се вълнува за нещо, което е можело да бъде..

Абстрактна картина с дуомото в Милано и влюбена двойка

5. Промяна в начина на мислене

От собствен опит и на базата на достоверни проучвания смело можем да заявим, че дори и един-единствен час, прекаран в компанията на произведения на изкуството променя начина на мислене на човек. Той става по-малко критичен и по-свободен, отърсва се от сивото си ежедневие и се зарежда с нова енергия. Емпатията се повишава, любовта се пробужда, толерантността се засилва, а тези позитивни чувства могат да предизвикат само едно - вълна от позитивни мисли. Следващият път, когато усещате, че отново нахлуват негативни мисли във Вашето съзнание, опитайте се да се полюбувате на красивите картини с цветя. Те носят позитивна енергия и затова са прекрасни картини за хол, и като цяло за дома. Имат способността да внасят щастие и свежест във всяко помещение и затова са предпочитани картини за подарък за близки и приятели.

Картини на цветя - Букет от макове и маргаритки, Рисуванa картина с маслени бои


Ако смятате, че в момента се чувствате достатъчно добре, опитайте се да премахнете живописта от живота си, както и музиката, танците, литературата, театъра, киното. Премахнете картините от стените си, спрете с посещенията във физически и онлайн галерии и не търсете информация за велики и съвременни художници. Не слушайте музика и не ходете на театър или кино. Когато направите това ще откриете, че животът Ви сякаш е станал празен без изкуството. Тогава ще ви липсват онези любими картини, които сте получили за подарък, донасящи толкова много щастие в душата и живота Ви ежедневно.

Картините придават невероятен смисъл на живота! Те ни помагат да се борим с негативното, грижат се за правилното функциониране на мозъка, повишават самочувствието и увереността, като всичко това води до личностно израстване и водене на здравословен и щастлив живот.

За по-добро и цветно настроение вижте изложбата "Цветя за Цветница".

А ако търсите картини за дома разгледайте нашия сайт за продажба на картини.