Картини цени – от какво се определят и от какво зависят?

Питали ли сте се някога от какво се определят цените на картините с маслени бои?
В тази статия ще дадем отговор на въпроса - защо някои картини за стена са по-скъпи от други и как се определя цената на една маслена картина.

От какво се определят и от какво зависят цените на картините с маслени бои?

 • Разход за материали.

Това включва много физически компоненти необходими, за да се създаде една картина с маслени бои и да се представи по подходящ начин: платно, бои, четки, рамки, стативи, сертификати, кутии, опаковки, печатни материали, пасти за текстура, лакове, кукички, опаковъчни материали за транспорт, кашони, фотоапарати за заснемане, осветление и др.

 • Размер на творбата.

По-големите картини изискват много повече време, за да бъдат нарисувани, много повече материали, имат повече детайл и съответно са по-скъпи.

 • Техника на творбата – материал, с който в рисувано.

Спрямо използваните материали най-евтини са картините рисувани с молив, пастел, акварел на хартия и други нетрайни материали. Един от най-трайните материали за рисуване, което гарантира дълъг живот на Вашата рисувана картина за стена  са маслените бои на платно и това ги прави по-скъпи.

 • Качество на картината и художествена стойност.

Някой картини са изключително добре нарисувани и това се забелязва от всеки, а други изглеждат сякаш дете е цапало върху стената. Като цяло в изкуството това е относително понятие и най-важното е творбата да допада на Вашия личен вкус.

Маслена картина с цветя - маргаритки

 • Вложен труд.

Някои художници рисуват даден размер картина абстрактно с шпакли за половин час. Други рисуват по-реалистично и бавно. Изпипват творбата с много детайли, перспектива и т.н. На тях им отнема доста повече време да нарисуват същия размер картина. Стилът на творбата в голяма степен определя начина по-който е нарисувана и времето необходимо за направата ѝ. Времето за създаване на картина е много относително и няма как да сме конкретни по този въпрос. Трябва да се има предвид също, че един много талантлив художник ще направи качествено една картина много по-бързо от друг художник, с по-посредствен талант. Един художник, който тепърва се учи също ще завърши значително по-бавно една творба.

Към вложения труд, необходим за продажба на картини, спадат още много дейности извън създаването на една картина, свързани с нейното представяне и показване по подходящ начин, за да достигне до клиента.  Това включва: заснемане, обработване, писане на описания и текстове, администриране на уеб сайт, добавяне и сваляне на продукти, транспортиране до изложби или други дестинации за излагане на картините, СЕО оптимизация на сайт, рекламиране, поддържане на физическа галерия и ателие, снабдяване с материали, опаковане, изработване на кутии, картички, сертификати, колажи и рекламни материали.

 • Известност, маркетинг и бранд.

При художниците е като при търговските марки. Колкото повече се инвестира в реклама и популярност набира художника, толкова повече се покачват цените на картините му. Авторите, които вече са добили известност могат да продават своите картини на много по-високи цени от начинаещите, защото те са търсени и предпочитани. Често се случва да останем озадачени от новина, в която съобщават, че петно върху платно се продава за милиони. Това се получава, когато един художник създаде „име“ равносилно на бранд и добие международна известност.

Картина пейзаж с Целувка и падащи Есененни листа

 • Административни разходи и допълнителни разходи.

Цените на картините зависят също от допълнителни и административни разходи: дали художникът поддържа фирма, магазин, уеб сайт, ателие, студио за заснемане, галерия; дали плаща осигуровки, данъци, за счетоводител.  Дали има работници на които изплаща заплати, за да му помагат да представя творбите си – да се грижат за сайта му или да продават картините в галерията му или е просто някой, който рисува за удоволствие, снима с телефона и качва във Фейсбук.

Картините на висока цена не винаги са качествени и не винаги са на художник, за чието име си заслужава да се инвестира в негова творба!

Някои художници решават сами да сложат неоправдано високи цени на своите картини с маслени бои. По този начин те биха могли да заблудят някого, че щом картините им са скъпи те са по-качествени, по-добри от другите и си заслужават или те са известни автори. Но често това не е така. Ако проверите биографията на художника и информация за него в медиите, може да се окаже, че това е начинаещ и неопитен художник. Той би могъл да е поставил само няколко изложби в живота си, но вече да е решил, че е „велик художник“ и да е поставил нереално високи цени на картините си, за да задоволи своето его. Съветваме ви да не приемате високата цена за качество, без да проверите.

Каква е цената на най-малките картини на художника Даниела Стойкова?

Картините на художника Даниела Стойкова в този сайт за продажба на картини са прекрасни, релефни и изпипани до най-малкия детайл. Те са оригинални и авторски, с високо качество, изготвени от ръката на опитен художник с години стаж и творчество, което обхваща над 500 картини.  Цените на картините обикновено варират в малки граници в зависимост от размера, вложения труд, стила, темата и др., като маслените картини с най-малък размер обикновено са на най-ниска цена.

Картина живопис - Зимен градски пейзаж с двойкаКартина зимен пейзаж със сняг - маслена живопис с град и двойкаКартина с червени рози във ваза

Цената на най-малките картини с маслени бои с размер 20/20 и 20/30 см. е достъпна за всеки и това ги прави отлични картини за подарък. Те са малко по-големи от книга и стоят чудесно на секция у дома или бюро, като сувенир. Тези малки картини не отстъпват по нищо като красота и стойност на по-големите картини, с изключение на тяхната големина. Картините с размер 20/30 см. са приблизително колкото размер на хартията А4 (210 на 297мм.).

Ако търсите картина за стена на възможно най-ниска цена, разгледайте картините с цветя, зимните картини и картините със силуети и хора. Тези творби са много подходящи за подарък, за това се предлагат и като луксозни подаръчни комплекти за различни поводи – подаръци за Коледа, подаръци за Свети Валентин, подаръци за 8 март. Подаръчните комплекти се състоят от картина в красива опаковка и кутия, със сертификат за автентичност и ръчно изработена картичка.

Картини цени спрямо размера.

Следният списък с цени е примерен спрямо размера на картините с маслени бои, предлагани за продажба от този сайт. Разбира се, цената зависи също от вложения труд, стила на рисуване, обекта, който е рисуван, количеството на детайл в творбата и др. Поради тази причина той е ориентировъчен, но по-голямата част от картините влизат в диапазона на следните цени.

Картини цени:

 • 20/20 см. от 89–200 лв.

 • 30/30 см. от 150550 лв.

 • 40/40 см. 40/50 см. от 250700 лв.

 • 50/50 см. 50/60 см. от 400–800 лв.

 • 60/80 см. от 650–1500 лв.

 • 90/100–130 см. от 900–3500 лв.

Онлайн арт галерията на популярния художник Даниела Стойкова представя своите авторски картини на най-добра цена.

Има много предимства на това да имате директен достъп до автора на творбите, които сте харесали. Пестите от комисионни на галерии или на други онлайн магазини и посредници.  Когато продажбата на картини е от български художници, Вие също така бихте могли да получите специална отстъпка и да се договорите с художника за арт картината, която желаете да закупите. Бихте могли още да се  споразумеете за картина по поръчка по Ваша идея или снимка. Често за един художник е по-важно това да помага на хората да се сдобият с неговите картини, които да ги радват, дори това да е за сметка на компромис с цената

В онлайн арт галерията на художника Даниела Стойкова ще намерите авторски картини на ТОП цени, без посредник или прекупвач, с високо качество и художествена стойност. Цените на картините отговарят на реалната пазарна оценка на българския пазар.

Разгледайте картините с маслени бои на художника Даниела Стойкова.

Картина с червени рози - Маслена живопис от Даниела Стойкова


На снимката: Картина с червени рози, художник Д. Стойкова


Етикети: Картини цени, Картини цена