Aбстрактните картини - какво представляват и защо да се спрем на тях?

Абстрактното изкуство все повече завладява съвременния свят с индиректните си внушения за модерност, креативност, различност и неизчерпаеми възможности на художествената визия, която създава. То идва и категорично остава, и се развива, и разраства като бунт, съпротива, несъгласие на новото време и новите поколения артисти срещу статуквото на традицията; срещу неподвижността на вкостенели принципи и художествени методи в света на изкуство; срещу шаблона на задължителни канони, изразни средства и начини на използването им при създаваните арте-факти.

Какво представляват абстрактните картини?

В абстрактното изкуство художникът не се стреми към точно изображение на визуалната реалност, а се опитва да подчертае формите, цветовете, линиите и текстурите така, че да създаде композиции, които са необективни. Разпознаваеми образи се изкривяват и опростяват, като се акцентира на експресията и емоцията в художественото произведение. Авторът няма за цел да изобразява конкретни обекти, сцени или фигури, той търси форми, цветове и линии, които нямат препратка към физическия свят. Намерението на художника е да предизвика емоционална реакция у зрителя, а не да изобрази конкретен предмет.

Какви видове абстрактни картини може да откриете в сайта на Арт галерия „Даниела Стойкова“?

  •     Абстрактните картини с геометрични елементи. Абстрактните картини включват изобилие от геометрични форми - квадрати, кръгове, триъгълници, ромбове, спирални очертания. Художникът може да експериментира, комбинирайки и манипулирайки тези форми и така създава визуално интересни композиции.
  • Абстрактни картини, които залагат на цвят, релеф и текстура. В абстрактното изкуство авторът – Даниела Стойкова често използва цвят и текстура, за да внуши визуално въздействие и да предаде емоция. Тя използва смели, ярки цветове или фини, приглушени тонове, за да предизвика различни настроения. Текстурата на платното може да се създаде чрез наслояване, импасто или други техники, които добавят дълбочина и засилват интереса към произведението.
  • Абстрактни картини със златиста боя, шлагметал, брокат и други ефекти

Защо да изберем абстрактни картини за своя дом, офис, къща за гости или хотел?

Абстрактната картина прави възможна субективната интерпретация на зрителя. Липсата на задължително разпознаваем образ, носител на конкретна идея, оставя място за индивидуални преживявания, емоции и лични връзки на зрителя с произведението на изкуството. Това прави абстрактните картини универсално-приложими за декорация на всички видове помещения и особено подходящи в интериора на съвременното строителство. В последно време абстрактните картини, станаха изключително популярни в декорацията и интериорния дизайн на съвременните и луксозни домове и хотели.