Kак да окачим картина

Често се случва хора, които за пръв път купуват картина да не знаят как точно да я закачат на стената си. В тази статия ще научите всичко, от което се нуждаете, за да окачите вашата картина с маслени бои.

Първо, монтажът е много лесен. На стената се слага пиронтче, винтче или дюбел. За всеки материал са подходящи различни варианти.

 

 1. Ако живеете в тухлен блок – пиронче;
 2. За дървена конструкция също са подходящи пироните;
 3. Ако живеете в панелен блок ще трябва да пробиете дюбели в панела с помоща на бормашина;
 4. За гипсокартона има специални дюбели, които ще ви препоръчат в магазина.

Ако забивате пирони в тухлена сграда, може да го направите с обикновен чук. Да излизат на около 2 см разстояние от стената е достатъчно. Върху тях слагате картината директно на дървената подрамка. Или закачате картината за закачалките им (назъбен метален елемент, триъгълник или друго, който са монтирани на гърба на подрамката).

Друг вариант е с въженце (конец, който се ползва за окачване) . Ако картината за стена е с рамка, зад самата рамка е опънато тънко въженце/ плътен конец, свързващ двете и страни, който закачате на пирончето.

Добре е да огледате внимателно мястото, където ще сложите своята маслена картина, за да не забиете гвоздея на грешно място. Например, помолете някой от страни да задържи картината на стената, за да видите дали ви харесва позицията. Това е важно, за да прецените и измерите местата, където да поставите дюбели/гвоздеи и т.н.

Когато прецените, че картината е позиционирана правилно, една лека точка на стената е желателно да отбележи мястото. Не се старайте да нивелирате картината, а закачването чрез елемент по средата позволява лесно регулиране.

Видове окачване на маслени картини

Куки за закачане на картини за стена

За ваше улеснение ще покажа видовете елементи за окачване, които се намират на гърба на самата картина и служат за поставянето и на стената във вашия дом.


 • Чрез триъгълен елемент, като на снимката по-долу;
 • Чрез продълговат назъбен елемент;
 • Чрез тънко въженце, захванато за средната част на подрамката;
 • Директно за подрамката. (Доста удобно при по-малки картини);
 • Окачване на картини без пирони - на корда опъната на симетрично разположени пирони, от двете страни на задната част на подрамката. Кордата се закача за специален метален корниз, за окачване на произведения на изкуството.

Как да окача картина за стена без пирони

  Други препоръки

  1. Измерете стената на която желаете да поставите творбата, за да сте сигурни, че е подходяща като големинa.
  2. Имайте предвид, че не е желателно картините да са изложени на директна слънчева светлина за дълъг период от време, както и на прекомерна влага. Има риск в платното да се развият плесени.

  Още препоръки относно съхранението на картини с маслени бои ще намерите ТУК.

  Свързани публикации

  Kак нарисувах картина с маслени бои

  Kак нарисувах картина с маслени бои

  Честита Нова година от мен, приятели! Бъдете живи, здрави и нека следващата година да е много по-успешна за всички нас.
  Както знаете тази година подготвих Онлайн коледна изложба, с идеята да създам добро и позитивно настроение по време на празниците!

  Прочети още
  Как да съхраня картинa с маслени бои

  Как да съхраня картинa с маслени бои

  Ако закупите маслена картина онлайн и нямате възможност да чуете препоръките за съхранение от галерията, тук ще дам няколко съвета. Важно е помещението, в което съхранявате картината, да не бъде на открито.

  Прочети още
  Търсим картини с маслени бои - ето какво трябва да знаем за тях.

  Търсим картини с маслени бои - ето какво трябва да знаем за тях.

  Живеем в общество, в което социалният контакт е важен. Каним приятели и роднини често у дома, за това трябва  да се постараем домът ни да е впечатляващ. Особено, когато сме се нанесли в нов дом и oчакваме с нетърпение всички наши гости.

  Прочети още
  Защо реших да нарисувам Коледа

  Защо реших да нарисувам Коледа

  Зима е! Навън понякога може да е сиво, мрачно и студено, но не и в моите зимни картини – маслена живопис. В платната, които рисувам зимата изглежда топла, уютна и празнична, като в зимна приказка!

  Прочети още
  Как да изберем оригинален и незабравим подарък за Коледа

  Как да изберем оригинален и незабравим подарък за Коледа

  Картина с маслени бои - отличен подарък за Коледа!
  Празниците наближават и всички ние вече се питаме: какво да подарим тази година на хората, които обичаме? Задачата определено не е лесна! Вероятно всяка година измисляляме хубави и оригинални подаръци, но вече е дошъл моментът, в който сме изчерпили всички идеи...
  Направете Коледа незабравима с уникална, авторска картина за подарък.  Прочети още