Продукти в количката

Любов, равенство и толерантност в един неравен свят


"Любов, равенство и толерантност в един неравен свят"

Онлайн изложба на български художници

10.05.2023 - 10.06.2023 г.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, по програма “Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”В изложбата "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят" участват общо 55 експресивни и впечатляващи картини с разнообразна техника на 33 български художника от различни краища на България.

Докосващите картини на талантливите творци целят да се противопоставят на дискриминацията и омразата в света чрез силата на изкуството и да призоват обществото към разбирателство, мир и любов.

Изложбата е реализирана онлайн с цел да бъде достъпна от всички краища на страната и чужбина.

Събитието представлява втората  инициатива по проекта „Арт пространство“Интерактивна платформа за любителско изкуство по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество към НФ "Култура"

Организатор и ръководител на проекта - художник Даниела Стойкова.


***

В свят на самота и отчуждение, любовта, чистата любов остава най-възвишеното човешко чувство. Тя придава смисъл на нашия живот, на нашето битие, ежедневие, стремежи, цели, емоции. Любовта е онова прекрасно усещане, което ни кара да летим, да обичаме, да сме щастливи! Да бъдем добри, по своя си неподражаем начин, да сме толерантни  и справедливи.

Ала любовта неизменно върви ръка за ръка с чувството за равенство и толерантност към околните. Тя не познава дискриминацията, отрицанието, игнорирането на човешкия индивид и омразата. За нея остават чужди цветът на кожата, расизмът и  ксенофобията. Пред Любовта, с главна буква, всички сме равни – равностойни и докоснати от човешкото чувство за уважение и достойнство. Мъжът и жената, сексуалността, нежността са едно, а насилието и дискриминацията по полов и етнически признак остават непознати. Та нима може да обичаш някого без да го идеализираш, независимо от неговото полово самоопределение, цвят на кожата или социална принадлежност?

Прочети още

Хората на изкуството най-добре могат да почувстват тази сила на човешката природа, сензитивно, чрез езика на четката и платното. Затова обединихме 33 български художници-любители от различни краища на България в изложбата "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят".


Техниките на творбите са най-разнообразни и разкриват богатство на светове и усещания: маслени и акрилни бои на платно, акварел на хартия, графитен спрей, пирография, яйчна темпера на дърво, смесена техника с шлакметал, златен контур, туш, графитни моливи и др.

Символизмът в произведенията е завладяващ! Децата, които откриваме в картините на Диана Костова, Ани Георгиева, Величка Кьосева, Галина Кичева, Антония Лазова, Ваня Мрекьова, Донка Тенева и Боряна Делийска са символ на чистота и невинност, на явната липса на предразсъдъци към различните.  Образа на силната еманципирана жена – еманация на равенство между половете откриваме в творбите на Тодор Георгиев, Ирина Петкова, Джена Андонова, Дима Пакулева, Емилия Василева, Димитрина Латровалиева и др.

В изложбата ще видим още цветнокожи жени от обаятелната Африка и от далечната и мистична Азия (Непал, Китай, Япония) – белег за равенството и красотата на другите раси; и най-вече – абстрактни влюбени двойки, в които границата между мъжкото и женското, сексуалността, Анимата и Анимуса се е смесила до съвършенство.

Сред изложените творби ще видим портрет на емблематичната фигура на реге-музиката Боб Марли от Павлета Унджиева, наред с изящните икони на Тошко Вачев. Силни и ярки са образите на африканските жени в картините на Магдалена Пейчева, Елеонора Иванова, Юлия Андонова, в триптиха „Орисниците на любовта“ на Ива Великова, символ на  красотата и екзотиката. Възрастната двойка, олицетворение на любовта и толерантността, ни завладява от картината, с техника акварел върху хартия, „Последен път“ на Ася Кондова. Блестящи са сюрреалистичните и експресивни платна „Стрелките на времето“ и „Любов между два свята“ на Христина Тотева.  От изложбата ни се усмихват китайските деца от картината „Щастие“ на Ваня Мрекьова.

Ето и какво споделят самите участници от изложбата:

Кураторът и организатор на изложбата Даниела Стойкова с увереност твърди, че любовта окрилява жената, дава и опора и желание за извисяване – било то в личен или професионален план.

Дарина Жутева отбелязва и на думи и чрез творбата си „Жена без време“, че жените разполагат в биологичен и житейски план, с по-кратко и по-ограничено време от това на мъжете. Часовникът не спира да тиктака и затова ние сме свикнали да живеем с идеята, че за жената съществуват точно определени времеви граници, наложени от обществото и природата.

Друг участник в изложбата, Елеонора Иванова, допълва: „трябва да сме толерантни и да подхождаме с любов към всеки независимо от неговата/нейната вяра, цвят на кожата, език, разбирания или образование“. А участничката  Юлия Андонова заявява: „избрах да участвам със своя картина в изложбата "Любов, равенство и толерантност в един неравен свят" тъй като засегнатите теми съществено ме интересуват. Вълнувам се от начините, по които може да се постигне по-голямо равенство и толерантност в съвременния свят, който има остра нужда от това, предвид изострени етнически и малцинствени различия. Толерантен човек съм и вярвам, че за да постигнем едни по-хармонични отношения, трябва да проявяваме повече толерантност към различията ни и да ги приемаме, за да съжителстваме пълноценно заедно“.

Според Полина Дреновска е много трудно да отгледаш любов в един неравен свят, където хората имат различни ценностни системи. Създаването на красота и умението да намираме красота дори в най-малкото цвете ще ни помогнат да съхраним любовта между нас. Нейната творба „Разминаване“ представя цветето и любовта между два коренно различни свята. Там, където няма равенство, колкото и красота да влагаш, сърцето винаги ще остане заключено и студено като метал.

Накрая ще завършим с проницателните думи на Елка Петкова: Любовта, приемането на различията и разнообразието са естествени за живия живот във Вселената. За съжаление, в света, в който живеем ние, хората, понякога любовта изчезва и взема превес неприемането на другия такъв, какъвто е. Затова всеки е добре дошъл със своя глас, „цвят и форма“ в един по-добър и хармоничен свят на любов, равенство, взаимност и толерантност, който можем да създадем заедно. Картината „All colours and shapes are welcomed” представлява именно такъв опит да пресъздам тази идея и ценности с художествени средства“.

***

Изложбата „Любов, равенство и толерантност“ може да бъде разгледана онлайн 10.05.2023 - 10.06.2023 г.
Включете се в Онлайн откриването с видео на живо във фейсбук страницата на Арт пространство - https://www.facebook.com/art.prostranstvo.za.lubitelsko.izkustvo/
10 май от 18.30 ч.!Благодарим на участниците, които създадоха прекрасните произведения от изложбата!


ТворбиОнлайн откриване
Галерия