heading_title

Ръчно Рисувани картини | Kaк се рисува с маслени бои

Скъпи посетители на сайта, и ценители на изкуството, в тази статия ще разясним кои са 6-те стъпки, които да предприемете, за да започнете да рисувате с маслени бои, и да сътворите сами красиви рисувани картини за стена, които да окачите у дома или да подарите на приятел.

Рисуването е невероятно приятно и релаксиращо занимание. Неслучайно в последно време добиват широка популярност вечерните занимания за рисуване с вино. Доста хора, търсещи разнообразие ги посещават, за да прекарат една приятна вечер в компанията на приятели, изкуство и  чаша вино.

Ръчно рисувана картина - морски залез от Даниела Стойкова

Трудно ли се рисува с маслени бои? Как сами да направите страхотни ръчно рисувани картини.

Не е необходимо да планирате да станете професионален художник, за да започнете да рисувате с маслени бои. Всъщност, това далеч не е толкова трудно, колкото си мислят повечето хора. Маслените бои са много приятен материал за използване, който се разнася лесно, смесва се с лекота и с помощта на който можете сами да нарисувате красиви релефни и ярки рисувани картини.

Не бъдете критични към себе си, ако първите опити с маслени бои се окажат безуспешни. Важно е това занимание да Ви носи удоволствие и да ви успокоява, да намалява стреса от работния ден или да уплътнява свободното Ви време през уикенда.

Ръчно рисуване на морски пейзаж - картина на етап

И така, кои са 6-те прости стъпки, за да започнете да рисувате с маслени бои.

Ръчно рисувани картини - 6-те прости стъпки, за да започнете да рисувате сами

1. Да се снабдим с необходимите материали за рисуване.

Важно е на първо време да се сдобиете с маслени бои, платно за рисуване, няколко четки или шпакли. В магазин за арт материали ще Ви препоръчат какво да си закупите. Има готови комплекти с маслени бои на различни марки с по 10, 20 цвята, които са около 20, 30 мл и са чудесни за начало.

Колкото до платната, може да изберете платно опънато на подрамка или на каширан картон . Не се хвърляйте на най-скъпите платна, маслени бои, четки и шпакли. Те не са необходими за непрофесионалисти. Вземете си 3 големини четки – тънка, средно дебела и дебела и един вид стандартна шпакла.

Платно за рисуване с дървена подрамка

Ще Ви бъде необходима палитра за смесване на цветовете. За удобство може да използвате също чинийки за еднократна употреба, които може да изхвърлите и не е нужно да почиствате.

Заредете се с мокри кърпички или парцали, с които да почиствате четките и шпаклите. След работа измийте задължително четките с разредител или сапун, иначе ще се втвърдят и ще са негодни за употреба.

 

Видове маслени бои в малки и големи туби

При работа с маслени бои, четките не се топят във вода, боята се разрежда при нужда с разредител - Уайт спирт, ленено масло или темпертин, което обаче не е задължително. Може да рисувате само с бои, без да дишате токсичните изпарения на разредителите, които причиняват често алергии. Преди нанасянето на различни цветове добре забършете четката и попийте старият цвят боя.

2 Как се рисува с бои? Опознайте материала.

Експериментирайте с материала. Трябва да усетите консистенцията на маслените бои, как се смесват цветовете, как се разреждат при нужда, какви цветове се получават при смесването.  Рисуването с шпакла може да е малко по-трудно за начинаещи, но определено е ефектно и позволява да изградим специфичен релеф в картината с маслени бои.  Вземете няколко пробни платна, вместо само едно. Те ще са необходими, за да опознаете начина на работа с маслени бои.

3 Как да оформите композицията в ръчно рисуваните картини?

Запознайте се с композицията – това е начинът по който разполагате основните елементи на Вашата картина в платното. Важно е центърът на композицията да не излиза от платното. Оставете малко фон около основния обект. Композицията е много важна, когато рисувате сами картини за стена. Може да бъде централна, и основният Ви обект да се намира в средата на платното. Друг вариант е обектът да е разположен в ляво или дясно от центъра на платното. В този случай, важно е да създадете баланс в композицията с допълнителен елемент или цвят, там където тя изглежда „празна“. Не изглежда красиво, ако композицията Ви е претрупана в единия край и натежава, а на друго място сякаш нещо липсва. Прекалено много ярък цвят, само в един край на платното, също няма да стои добре. Добавете по малко от този цвят и на други места в картината.

Разположете обектите в картината, така че да има симетрия, но и да има разчупване. Нека двете страни на картината да изглеждат балансирано, но да не бъдат идеално симетрични, защото това би изглеждало скучно, освен ако на Вас не Ви харесва така.

Картина с  цветя - пример за централна композиция

Картина с  цветя - пример за централна композиция

4 Как се рисува пейзаж? Какво трябва да знаете за персективата в ръчно рисуваните картини?

Перспективата е начинът, по който изглеждат обектите, когато се отдалечават в пространството. Въображаемите симетрични линии, започващи от предния план на картината продължени в перспектива се сливат в една точка, която се нарича убежна точка. Тя се намира на хоризонталната линия на хоризонта. Иначе казано, един обект в далечина се смалява пропорционално.

Как се прави скица на централна перспектива на ръчно рисувана картина

Пример за централна перспектива, убежната точка е там, където се срещат всички линии на хоризонта.

Когато рисувате пейзаж трябва да имате предвид, че в далечина цветовете също избледняват, обектите се размазват и леко синеят заради ефекта на въздуха. Ако рисувате пейзаж, може да отворите рисунки и да видите как се рисува в перспектива, като се прокарат линии от долния край на платното към една убежна точна на нивото на хоризонта. По този начин се създава дълбочина в пространството. Картините с архитектурни пейзажи са по-сложни от картините с цветя и абстрактните картини, именно поради перспективата, която е сложна наука и изисква повече време за усвояване.
Картина с маслени бои на начален етап на рисуване

Картина с маслени бои на начален етап

5 Създаване на обем в ръчно рисуваната картина. Как се рисува светлина и сянка?

Обема се постига чрез светлина и сянка. Казано опростено, ако изберем светлината да ни идва от дясно, всеки обект ще е по-светъл от дясната страна и по-тъмен от лявата, където пада сянката. Извън обекта, от лявата страна ще пада така наречената хвърлена сянка. 

Светлина от дясно, сянка и хвърлена сянка от ляво

Добавете първо тъмния цвят на тънък слой, който ще бъде сянката във Вашата картина, като взимате тъмните цветове с върха на четката и ги полагате внимателно и по малко, за да не се смесят с основните цветове и да направят картината Ви сива.

След това нанесете на по-дебел слой основните цветове с шпакла и преди всяко нанасяне почиствайте своята четка или шпакла с мокра кърпичка или парцал, за да не оцапа цветя Ви с по-тъмните цветове под него. По този начин също ще създадете релеф в своята картина - нанесени на дебел слой, маслените бои запазват обема си при изсъхване.

Изберете посока от която идва светлината и там поставете най-светлите нюанси на боите и белия цвят отново на дебел слой, като внимавате при смесването.

Как се рисува картина с маслени бои - ръчно рисувани картини

Картината в по-напреднал етап на рисуване, цветовете се запазват чисти и ярки. Светлината не идва от страни, а като лъч в средата между сградите. (характерен похват в творчеството на Д. Стойкова)

6 Рисувайте за забавление и оставете да ви води вътрешният глас.  

Рисуването трябва да е приятен процес, който Ви носи щастие, а не обратното. Важно е не Вашата рисувана картина за стена да е перфектна, а процеса на създаването ѝ да Ви нови удоволствие и удовлетворение.  Вложете емоция и страст и се оставете вътрешният глас да Ви направлява при избора на цветове, темата и процеса на рисуване. Проявете Вашата творческа енергия и се забавлявайте!

Вижте още 5 причини, защо картините ни правят по-щастливи.
Разгледайте всички картини с маслени бои на художника Даниела Стойкова и си набележете идея и сюжет, за да създадете Ваши лични рисувани картини за стена.

Важно* Когато рисувате с маслени бои, имайте предвид, че те са доста трудни за почистване. Използвайте домашни дрехи и постелете мебелите си с найлони или чаршафи преди да започнете да рисувате, за да не попадне върху тях боя, която не може да махнете. Ако нацапате нещо с боя заперете го незабавно със сапун и вода и търкайте, докато не виждате вече следи от боя. След това по възможност го пуснете в пералнята на дълга програма. Не чакайте до следващия ден, боята ще засъхне!

Как се рисува с маслени бои - море със шпакла

Свързани публикации

Сайт за продажба на картини | Картини на български художници

Сайт за продажба на картини | Картини на български художници

Добре дошли в онлайн галерията на младия и популярен български художник - Даниела Стойкова!
В  този сайт за продажба на картини ще откриете над 500 релефни и оригинални творби – маслена живопис на различна тема и сюжет.

Прочети още
Kак нарисувах картина с маслени бои

Kак нарисувах картина с маслени бои

Честита Нова година от мен, приятели! Бъдете живи, здрави и нека следващата година да е много по-успешна за всички нас.
Както знаете тази година подготвих Онлайн коледна изложба, с идеята да създам добро и позитивно настроение по време на празниците!

Прочети още
Картини цени – от какво се определят и от какво зависят?

Картини цени – от какво се определят и от какво зависят?

Питали ли сте се някога от какво се определят цената на картините с маслени бои?

В тази статия ще дадем отговор на въпроса - защо някои картини за стена са по-скъпи от други и как се определя цената на една маслена картина.


Прочети още

Сподели тази публикация...