heading_title

Психология на цветовете: От кой цвят се нуждаете в своя живот?

Съществуването на теорията за цветовете дълго време е пренебрегвано от мнозина в научната общност. В съвременната психология обаче тя бива доразвивана, като един от най-видните лидери в тази област става швейцарският психиатър Карл Юнг. Според него цветовете са “майчиният език на подсъзнанието“. Неговите открития го карат да разработи арт терапия, с която чрез цветовете хората да достигнат най-дълбоките части на психиката си и да преодолеят травмите от миналото си. Може би в ежедневието си всички ние правим това несъзнателно, когато избираме цветове за дрехите, храната, обзавеждането си и други важни неща от нашия живот. Цветът е нещо повече от визуално изживяване. Той може както да ни повлияе негативно, така и да подхрани душата ни. В различни периоди от живота си ние сме привлечени от различни цветове и техните фини енергии, които въздействат върху нашите тела, умове и емоции. Като класическа форма на комуникация, цветът може да “разкаже” повече за Вашата личност и да зададе тон на всяка стая във Вашия дом. Реакциите към цвета могат да бъдат различни, но като цяло някои групи цветове предизвикват специфични емоции. Например топлите цветове, като червено, жълто и оранжево могат да предизвикат усещане за топлина или мотивация, докато студените цветове, като зелено и синьо могат да бъдат успокояващи.

Червен

Червеното, цветът на увереността, вълнението и страстта е психологически най-стимулиращият цвят. Този цвят е много предпочитан в арт терапията, защото мотивира лидерските умения. Тези, които обичат червеното, са страстни, енергични и смели. Искате да внесете топло усещане във Вашето пространство? Опитайте да го направите с абстрактни картини с пламъци, сърца или други красиви елементи в червено.


Абстрактна картина с Огън - Големи картини за стена с маслеми бои


Оранжев

Оранжевият цвят се счита за полезен и плодотворен. Той привлича внимание, като същевременно символизира баланс, топлина, жизненост и ентусиазъм. Тези, които обичат оранжевото, са приятелски настроени и се разбират с всички. Известно е, че е чудесен цвят за мотивация и развеселяване на пациентите с арт терапия. Комбинацията между червено и жълто стимулира апетита и именно заради това присъства често в картините за кухня или трапезария. Изберете картина с цветя с оранжеви нюанси, за да създадете позитивно настроение в дома.

Картина с цветя хризантеми

Жълт

Жълтото символизира щастие, оптимизъм, вдъхновение и горещите дни на лятото. Тези, които обичат жълтото, са привлечени от новото и модерното. Бледожълтото в една пролетна картина например може да внесе слънчево усещане във всяко пространство, без това да бъде натрапчиво за окото. Освен това този цвят стимулира умствената дейност, така че ако искате да бъдете по-продуктивни в офиса, декорирайте пространството си с картини с маслени бои с акцент в жълт цвят, защото те ще ви дават нужната мотивация ежедневно.


Картина с жълти цветя  във ваза - Маслена живопис

Зелен

Зеленото е цветът на природата и здравето. Спокойно и релаксиращо, зеленото може да се опише и като радостно, хармонично, заредено с енергия и изпълнено с живот. Много нюанси на зелено преобладават в природата и са приятна гледка, поради което имат успокояващ и облекчаващ стреса ефект. Казват, че тези, които обичат зеленото, вярват в баланса, стабилността и постоянството. Ако искате да внесете чиста енергия в душата си или в любимата си стая заложете на картини за стена със светлозелени нюанси.

Син

Синьото е студен, но много успокояващ цвят. Той символизира небето и безкрайния океан и е един от най-харесваните цветове в света. Тези, които обичат синьото, са надеждни, лоялни, приятелски настроени и силни. Този цвят насърчава хората да бъдат търпеливи, да спрат и да помислят за дадена ситуация, преди да действат. Поради релаксиращата си сила, и способността да създава усещане за тишина и спокойствие, синьото стои добре в стаите, в които отпочиваме. Морските пейзажи са чудесни картини за спалня които въздействат по този начин.

Морски пейзаж с лодка  рисуван по поръчка от снимка

Лилав

Лилавото е стимулант за въображението. Това е цветът на лукса, богатството и мистерията. Векове наред е било трудно да се открие в природата, и да бъде използвано в дрехите и бижутата. Лилавият цвят символизира смелост, лоялност и мъдрост в арт терапията. Тези, които обичат лилаво, са склонни да бъдат креативни, мъдри и романтични. Арт картините за стена с преобладаващи лилави нюанси са не само страхотни луксозни подаръци за близките ви, но за самите вас! Зарадвайте себе си за рождения или именния си ден с красива картина с цветя с преобладаващи лилави нюанси, като картина с теменужки, хризантеми или люляк.

Картина с абстрактни цветя - лилави теменужки


Розов

Розовото се смята, като част от семейството на червените цветове, но е много по-нежно и успокояващо. Тези, които обичат розовото, се възприемат като женствени, невинни и романтични. Теорията за цветовете посочва розовото, като символ на любовта и надеждата. В арт терапията този цвят се смята за идеалния за разбиране на другите, тъй като символизира съпричастност, чувствителност и състрадание. Често хората желаят да изразят обичта си към някого или да си напомнят за важността на любовта към себе си с произведения на изкуството. Платната в различни нюанси на розовия цвят са смятани за оригинални подаръци за Свети Валентин или като страхотен избор на картини за хол в минималистичен стил.

Абстрактна голяма картина с градски пейзаж в розови нюанси

Кафяво

Кафявото е символ на сигурност, структура и удовлетворение. Тези, които обичат кафявото, са склонни да обичат природата, простотата и комфорта. Кафявото е успокояващ цвят, който хората свързват със семействата и уюта. Ето защо се използва широко в зашеметяващите есенни картини на художника Даниела Стойкова. Есента е времето, когато искаме в душите ни да бъде толкова красиво, колкото отвън и толкова топло, колкото у дома. Прекрасно е да погледнем през прозореца и да се порадваме на есенен пейзаж в златни и кафяви нюанси, докато пием топло кафе в уютната атмосфера на дома си. Ако сте сред хората, които непрестанно обичат да разчупват монотонността, когато избирате маслени картини онлайн, потърсете такива с преобладаващ кафяв цвят в комбинация със златисто, оранжево, жълто, зелено и други ярки цветове.

Бяло

Бялото съдържа всички цветове на спектъра. Често този цвят се свързва с цялост, чистота, мир, невинност, простота и свежест в цветната психология. Тези, които обичат бялото, предпочитат изчистения съвременен стил. По-топлите нюанси на бялото внасят в стаята уют, а по-хладните нюанси създават усещането за повече елегантност в пространството. Понякога е възможно да не се чувствате креативни заради стресови ситуации, еднообразно ежедневие, мрачното и студено време, но в ледените зимни картини и снежни пейзажи белият цвят има способността да вдъхновява, да насърчи появата на нови идеи да изчисти съзнанието от стреса и да го успокои.

Картина за хол Картина за спалня Голяма картина за стена

Черно

Черното представлява елегантност, загадъчност и сила. То е символ на изисканост и лукс. За тези, които обичат черното, се смята, че са много амбициозни, независими и с изтънчен вкус. Твърде много черно обаче може да бъде депресиращо. Помислете дали не е по-добре да го използвате, като акцентиращ цвят, за да добавите драматизъм към стаите у дома. Платната, които ще покажат любовта ви към черното, но и ще ви карат да се чувствате добре са например архитектурните пейзажи с различни нюанси на черно и сиво или картините със силуети.

Големи картини за стена с маслени бои - Градски пейзажи

Как да използвате теорията на цветовете, когато избирате картини за подарък или за Вашето помещение?

Обикновено цветовете на картината, която смятате да закупите ще помогнат да решите кое е идеалното място за окачване на произведението. Възможно е обаче да се случи и обратното, ако използвате психологията на цветовете.

Когато избирате картина за подарък или за Ваша лична наслада, помислете за чувствата, които предизвикват цветовете на творбата. Всяка картина носи определена енергия. Можете да подобрите (или да влошите) финия тон и енергия в стаята с правилния (или грешен) избор. Сега, когато знаете значението на всеки цвят, можете да експериментирате и да си приложите арт терапия, като украсите дома си с прекрасни цветни картини. Ако все още се чувствате неуверени в знанията си за цветовете, за да изберете перфектните картини онлайн, то художника Даниела Стойкова ще ви помогне с подбора на платна, които да отговарят на Вашата стая, Вашето отношение и Вашия стил!

Сподели тази публикация...