Пано или рисувана картина за стена, кое да изберем?

Има доста хора, които ме питат дали предлагам картини пано? В тази връзка, ако търсите картина пано има вариант да ви бъде изготвено такова с моя авторска, оригинална картина.

Със сигурност принтовете или паната за стена са по-икономичен начин да декорирате дома си. Цената им е доста ниска, затова и в мебелните магазини обикновено предлагат декоративни панели – принтове. Разликата обаче е в това, че те няма да бъдат ръчно нарисувани и релефни, а върху платното ще бъде отпечатана самата картина на принтер като снимка. Тази снимка ще бъде печатана още хиляди пъти, което понижава художествената ѝ стойност. Освен това нейната повърхност ще е плоска, като лист хартия.

Каква е разликата между пано за стена и рисувана картина?

За тези от вас, които не знаят каква е разликата между рисуваните картини за стена и картините пано сега ще обясня по-подробно. Маслените картини живопис , които рисувам са ръчно нарисувани върху платно, което се нарича още канава. Те са изградени от текстил - плътно памучно платно, като има платна и от лен. Аз използвам основно готовите памучни платна. Текстилната текстура е изпъната прецизно върху рамка, която е от естествен, сух дървен материал. Това дава дебелина няколко сантиметра на платното. След това се полага основата на картината - грунд, върху който се рисува директно. Над грунда пък полагам маслените бои.

Релефна картина с маслени бои на платно - Картина с розови цветя

Маслените бои имат плътна структура и при полагане върху платното създават доста обем и релеф. Когато се рисува пастозно, каквито са моите картини за стена, релефа на картината излиза от платното до 0.5 – 1 см на места.

В последно време стана модерно принтовете за стена да имитират релеф, тъй като хората започната да разбират недостатъците на плоското изображение, но въпросното орелефяване не съвпада с изображението, а е хаотично на места. Не както изглежда от четката на художника. Стои странно и неестетично. Някои принтове се предлагат с ръчен релеф – човек рисува на няколко места върху принта с прозрачна боя, за да създаде илюзията, че е рисувана картина.

Видове пана за стена.

  • Единият вариант е, когато се прави принт върху плоскост /разпенено PVC/, пореста пластмаса с бял цвят, която в разговорния език наричаме стиропор. Върху тази плоскост се лепи стикер с отпечатаната картина. Това е най-евтиният вариант за декоративен панел, но за мен остава неестетическо и изкуствено изпълнение. Поради тази причина не го предлагам.
  • Принт върху канава - картина пано, най-близкия тип картини до този на изкуството, те са изработените от канава (памучно платно). На практика се използва подобно или същото платно, като тези за рисуване. Определено картините пано стоят по-красиво от принтовете на PVC. При този вариант обаче изображението преминава в дебелината на картината и се постига завършен вид. Може да сложите по желание външна, декоративна рамка. Такъв тип картина пано бих могла да направя в рамките на няколко дни и да ви я изпратя, разбира се, при интерес.

Монтажът е лесен. Картините имат стандартни закачалки на гърба, могат да бъдат сложени директно на стената върху пиронче или винтче. Или картината да се окачи дирекно на дървената подрамка върху пирончето.

Заложете на българското изкуство и изберете произведения на изкуството за дома си от този сайт за продажба на картини на българския художник Д. Стойкова! Научете какви творби предлагаме в статията и защо си струва да заложим на авторски картини от български художници.

Желаем Ви приятно разглеждане!

Свързани публикации

Картини цени – от какво се определят и от какво зависят?

Картини цени – от какво се определят и от какво зависят?

Питали ли сте се някога от какво се определят цената на картините с маслени бои?

В тази статия ще дадем отговор на въпроса - защо някои картини за стена са по-скъпи от други и как се определя цената на една маслена картина.


Прочети още