Продукти в количката

1 Изложба Вдъхновение


изложба на Даниела Стойкова Вдъхновение


Откриване - 7 декември 2023 г. (четвъртък) - 19:00 часа

гр. София, ул. "Цар Асен" № 61Скъпи приятели на изкуството,

Арт галерия "Даниела Стойкова" Ви кани на новата си изложба по повод първия рожден ден на галерията. Заповядайте на 7 декември 2023 г. (четвъртък) в уютната обстановка на Арт галерията, да отпразнуваме заедно този прекрасен повод в компанията на съвременно изкуство и чаша вино.

Изживейте с нас една незабравима арт вечер!

Прочети още

За изложбата:

В деликатния свят на изкуството и неговите създатели – творци на красота, понятието вдъхновение е толкова познато и често ползвано, че почти граничи с клише. Но – само почти, защото всеки творец, бил той музикант, художник, артист, певец, поет, танцьор ще признае, че без вдъхновение няма изкуство. То е щипката сол, която прави вълшебния вкус; то е магията, която създава съвършенство; то е онова необяснимо състояние на духа, наричано дуенде и харизма, което ни прави щастливи, че можем да бъдем творци!

Изложбата „Вдъхновение“ на Даниела Стойкова по повод първия рожден ден на едноимената и галерия е точно щипката сол, която ни прави щастливи, че можем да я съпреживеем с нея.

Големия брой нови картини, които представяме са плод на неизчерпаемото творческо вдъхновение на художничката, в което е завихрен целият и живот. Тя живее във всяка една от картините си точно толкова интензивно и отдадено, колкото и всяка от тези картини живее свой собствен живот в нейния. А това е най-щастливото дву-единство, което ражда творец и изкуство в едно.
Даниела Стойкова е вдъхновен художник, което прави картините и вдъхновени, защото тя им вдъхва живот! Всяка нейна картина е жива, грее по свой начин, излъчва радост от това, че я има, че радва очите ни, че ни прави щастливи, че може да бъде и да остане с всеки от нас. Не само и не просто в тези няколко часа на съпреживяване на изложбата, а да влезе в живота ни и да остане в него!

Даниела Стойкова умее да се вдъхновява от всичко, което докосва сърцето и душата и; умее да вижда красотата във всичките и състояния; умее да дава цвят, мирис, вкус на тази красота с четката и боите си. И го прави така неуловимо, че ние оставаме онемели от невероятните нюанси в колорита на пейзажите; от омайващия аромат на розите, теменужките, люляците; от карамелено-сладкия вкус на залезите; от тръпчиво-хладния полъх на изгревите в картините и.

Даниела обича да рисува. Морето, зимата, пролетта и есента, цветята, мечтите и сънищата са нейното вдъхновение, нейното пътуване в света на изкуството и красотата. Но и те я обичат. Дали ще рисува малки пейзажи с рибарски лодки, китни крайбрежни заливи със смокинови дървета и сгушени в тях стари къщи, или ще надбягва морските вълни с фрегата, опънала платна от попътен вятър – все едно, тя с цялата си душа е в картината, която създава.

Деликатна и нежна като подбор в сюжета, прецизна и точна като щрих и рисунък, необичайно фантазна, но винаги хармонична като колорит, маслената живопис на Даниела Стойкова изненадва, провокира, приласкава и покорява сърцата на зрителите си с искреност и приятелска съпричастност.
Изгревите и залезите са емоционално състояние на възторг и вълнение, които Даниела изживява и превръща в картини с наситен, често необичаен, но много фин и нежен, преливен и сякаш дошъл от сънищата, въздействащ колорит от ефирни нюанси. И те са навсякъде – в небето и в огледалото на морето, стичат се като злато и сребро по крайбрежните морени, разливат се по пясъчните плажове и ги правят розово-бежови, прозрачно-зелени, виолетово-теменужени и оранжево-сини.

Слънцето в живописния свят на Даниела може да се скрие навсякъде и да ни изненада, протягайки златните си лъчи от всевъзможни ъгли и посоки. То е в светналите от белота и вятър, издути платна на лодките, в изумрудената прозрачност на вълните, в кристалната въздушност на медено-розовите нюанси в небето. То заспива в лилаво-сивата, бледо-синя и прозирна привечерна мараня на залеза и се събужда в хрупкавата, карамелено-захарна, розовееща зад хоризонта заря на изгрева.
И това се повтаря непрекъснато – и в зимните пейзажи, и в пролетните, и в есенните картини, които Даниела рисува с обич, деликатност, изтънчен аристократизъм и обезоръжаваща, по детски чиста искреност. Във всяка нейна картина влизаме като в къща, която познаваме – с аромата и цветовете, които помним от детството, които ни приласкават с ръцете на мама и успокояват с гласа на тате. Това усещане за дом, за семейство, за принадлежност е на пръв поглед необяснимо в живописта на Даниела Стойкова, но се родее с огромната и обич към цветята, които имат свое запазено място в сърцето и душата ѝ,  и ги рисува непрекъснато – във всякакви сюжети и формати, без значение дали ги среща в деня си, или ги вижда в сънищата и мечтите. Цветята в картините и са винаги живи, винаги свежи, винаги ароматни и усмихнати.
Като нея самата.Очакваме ви на 7-ми декември!


 Творби