Изложба С устрем към светлината

Даниела Стойкова

„С Устрем към светлината“

изложба, живопис

12.03. – 25.03.2020 г.

Народно събрание на Република БългарияОткриването на изложбата ще бъде на 12-ти март от 11.30 ч. – по случай първа пролет.
Част от средствата ще бъдат дарени за благотворителност.
Изложбата включва общо 30 маслени платна.

Прочети още

Даниела Стойкова за изложбата „С устрем към светлината“

Реших да кръстя изложбата така, тъй като картините ми отразяват непрекъснатият стремеж на човека към доброто и светлината. Всички сме дошли на този свят и като деца сме вярвали в чудеса и че ще бъдем щастливи, мечтали сме и сме вярвали, че желанията ни ще станат реалност.
Старая се картините ми да предадат послението на хората – Не спирайте да мечтаете, не губете детското в себе си!

Първата тема, която разглеждам подробно в тази изложба е китното българско село. Дълго време рисувах Италия и сега е време Българското да заеме почитно място в моето творчество.
Все пак сме българи и нашата природа има много красота, която заслужава да бъде нарисувана.
Картините са вдъхновени от очарованието на автентичния български пейзаж. Птичките пеят, навякъде се носи аромат на разцъфнали люляци и череши, слънцето грее и природата се възражда за нов живот. Във въздуха се носи жуженето на пчелите, небето е синьо и безоблачно а времето топло. Чувства се лек ветрец, който развява приятните аромати от дърветата. И света е застинал в този безгрижен момент.

Рисувах картините основно през януари и февруари, бях в пролетно настроение, понеже тази зима беше доста топла и слънчева. Всеки път обаче, когато завалеше сняг това се отразяваше на моето настроение и започвах да рисувам зимни пейзажи.
Така пренесох и зимата над българското село, където малки, сгушени къщички са затрупани под снега.

Изложбата бе отменена заради избухването на коронавирус епидемия на 10 март 2020 г.
Очаква се да се осъществи през следващата година.